Saturday, February 28, 2009

Apam kukus gula hangus..






Masa melawat umah Cik Ton ari tu..terpandang apam nye yg gebu-gebu tu..sejak tu..asyik terkenang-kenang..
I ni..sejak membuyung ,gemar bangat makan yang manis2..syukur darah bebas dari gula..ari ni sabtu..dok plan nak golek2 je..berehat! tapi lepas subuh..terus teringat nk buat apam..bahan2 dah ada..startlah operasi...dah siap bancuh ..kaki pulak dah kebas..sekarang ni tak boleh berdiri lama2 ...so rehat lah kejap..budak2 pn cuti2 gini x lah nak breakfast awal..nasi lebih semalam I dah goreng ngan ikan bilis n cendawan kering bulat..sambil2 dok sedia bhn 2 nak buat apam ...dah siap nasi goreng cendawan!.

RESEPI APAM..diambil dari Myresepi sumbangan kak fiza..kat sini saya copypaste jer..senang citer..terima kasih ye..Puan ..
Saya buat separuh adunan jer..dapat dalam 20 biji+++

Bahan-bahan ( +-50 biji )

  • (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega
  • (B)
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. perap selama 1/2 jam.
  6. panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. selamat mencuba.......

Hilman n kolajnye..



Malam rabu lepas..naik bengang I dengan si Hilman ni..kerja seninye yang sepatutnye siap kat sekolah..x siap..dah malam kul 9.30 baru dia terhegeh hegeh nak buat..orang dah la ngantukk..letih buat kerje2 umah, memasak..bibikku pulang ke Medan..2 hari lepas..apa lagi..kenalah ambik alih tugas2an..

Tapi bila I dah start buat ..kalu x salah panggil kolajkan!..rasa cam seronok pulak..I pulak yg pulun lebih..tgh..seronok2 nak siapkan..gam pulak abis..tinggal lg 10% lg nak siap..hampeh tul!..the result not bad huh!

KEK BUAH SENANG...


Kek buah ni buat nye ari senin lepas lagi...dah lama buah2 kering tu dok bertapa dlm peti ais..sebelum tu..bibik dah cuba buat..resepi dari jiran belakang umah..siap basuh jemur buah2an tu..tapi bila siap..buahnyer abih turun kat bawah..cakap ngan bibik..nak try buat ikut resepi dlm. Myresepi..insyaallah jadi..so far..sume resepi yg I ceduk..menjadi..sapa2 nak try boleh lah cuba resepi dari Junjs11..thanx jun for this simple resepi..

Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana )

  • 150gm butter
  • 175gm gula
  • 1/3 cawan air
  • 175ml susu segar
  • 250gm mixed dry fruit
  • 2 sudu makan parutan kulit oren
  • 1/4 sudu teh serbuk buah pala
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1/4 sudu teh serbuk cengkih
  • 2 biji telur
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 250gm tepung gandum

Cara-cara

  1. Didihkan gula n air, masukkan butter, susu n mixed fruit. panaskan atas api sederhana hingga butter cair. angkat n sejukkan.
  2. Ayak soda, rempah2 n tepung. masukkan dalam campuran butter tadi bersama telur n gaul rata.
  3. masukkan dalam loyang yg beralas n bergris, bakar dalam 1 jam.
Buat kek ni lepas makan malam..bila masak aje..hero-hero I terus terkam..panas2 dah kena potong..tu yg rupanya tak cantik..depa suka mkn tengak berasap2 tu..atas kek tu I tabur kacang badam..dah.. satu hal depa dok korek ambik badam yang rangup tu..tak senonoh betul budak-budak ni...

PAU

Atas permintaan Atiqah (keponakanku) yang berada jauh nun di Jordan ..ni hah mak ngah postkan gambar pau..gambar jer lah hu hu..sedih! kebetulan buat 2 hari lepas utk breakfast..tu baru angkat ..tgh panas2 lg..yang kelakarnye..masa tghari kwn2 nazrin( biasalah lepak kt umah)..makan pau ni..siap nak tempah nak wat jual..kononnye sedapBiasa la budak2 tengah lapar , sume sedap..!...Hai..tak larat lah makcik, nak oii..tengah soyot2 ni..tu pn sib baik dapat lg buat makan anak beranak..suk2 tatau lah larat agi ke tak...

RESEPI PAU.

500gm tpg gandum
2 1/2 sudu yis kering
30gm shortening
120 gm gula caster(bole letak 100gm untuk inti manis)
250ml air suam2 kuku
1 sd teh double action baking powder
1 sd teh bread improver

CARA-CARA;

Masukkan yis dan separuh gula dalam air suam, biarkan dia berbuih sket..then masukkan tepung yg di campur baking powder,bread improver , baki gula dan shortening..uli sehingga sebati..biarkan 30min sampai naik..then uli balik..keluarkan angin..kmdian buat bulat2..setiapnya 50gm..isilah dengan inti yang disukai..

Pengalaman...

Sebenarnye sebelum berjaya medapatkan pau yang menjadi..I dah melalui berbagai-bagai kerenah pau..orang lain tak tau lah..tp masa mula2 membuat tu mmg kdg2 frust jugak..dah la masa tu uli pakai tangan..penat! alih2 pau jadi bantat la..kerepot la..pas tu from experience n rujukan dgn kwn2 dlm internet..baru la faham..
Makanan yang bernama pau ni..pantang masa kukus..air menitik atasnye(,so tudung periuk kena balut denagan kain)..boleh jadi bantat..air dalam periuk kukus tu tak boleh letak banyak..kalu banyak dia merecik keatas..kena bontot pau..pernah sekali tu..bibik I letak banyak..cmtu la jadinye..I pun hairan..buat ikut resepi ..tp mantat..satu lagi,kalau pakai uli ngan breadmaker,x boleh lama macam roti..agak2 30min,dah stop..biar dia naik lg 30 min.then masa dah masuk inti tu jgn biar naik sgt, nanti lepas kukus dia boleh turun balik...lastly..I pernah pakai tepung pau dlm kotak,tp tak menjadi...so
sekarang...senang pakai tepung gandum je..jadi gebu jugak...

Friday, February 20, 2009

MUFFIN PISANG



Muffin ni buat 2/3 minggu lepas..sebab tak dak modai nak post..post je lah citer lama..resepinya diambil dari rinnchan footpage.Buat 1 adunan dpt 1 tray tu lah..jadilah buat minum petang....

Monday, February 16, 2009

Kek Belang yang kurang menunjukkan belang...


Petang tadi lepas bangun tido..terasa nak makan kek la pulak, lama tak lama dah 2 minggu jugaklah tak buat kek, last buat ari tu kek coklat lembab..ptg ni pun free tak kena pi jenguk kedai..staff dah cukup! So mulalah baking projek...kejap je..proses mencampur bahan-bahannye..kul 6.30pm dah siap..keluar oven je..ada budak tu baru sudah mandi..tengah berselera la katakan..apa lagi ngap je lah...


Sekejap ada.....
Tengok tu dia nak potong lg...pinggan dia dah kosong....

Sunday, February 15, 2009

ROTI....





Roti merupakan makanan ruji keluarga kami,boleh dikatakan..tiap tiap minggu jugalah ini tauke kena membuatnya...sejak membeli breadmaker(BM) pada 9.1.2008 lalu, hmm dah setahun umurB.M ku..semakin aktiflah aktiviti membuatnye..campak je segala bahan dalam tu..lepas 1 1/2 jam bila dia jerit..pergilah ambik adunan dalam tu,buatlah apa-apa jenis roti yg disukai...
Resepi untuk membuat roti ni,dapat dari kengkawan dalam myresepi..




Resepi Basic roti

400gm tepung roti
190ml air suam
2 sudu teh yis kering
2 sudu besar mentega/marjerin
5 sudu besar gula caster
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh garam
1 biji telur

Cara-caranya:-

Kalau guna manual,masukkan gula,yis kedalam air suam,biarkan campuran berbuih,then masukkan tepung ,susu,garam,marjerin,telur ..uli sehingga sebati..kemudian biarkan 1/2 jam. bila naik..ambil adunan tadi ,pukul sket untuk membuang angin..bentukkan bulat2..rehatkan sebentar kemudian bolehlah dibuat berbagai jenis roti yg disukai seperti roti sosej ka,nak taruk inti kacang,kelapa..ikut selera dan kegemaran anak-anak lah...
Roti dibakar dalam15-20min je pada suhu 180 `c.

Saturday, February 7, 2009

Buah tangan dari mak...


Masa balik kg aritu..mak bekalkan ketupat which is my kids favorite..kalau mak..tak yah tunggu raya,nak makan ketupat..everytime if she came to visit us at S.Alam..she will bring along this..and tell us to cook rendang..so bole pulun ngan ketupat..gambar tu dah tinggal saki baki je..actually... banyak jugak..for my family 1kg beras pulut is..sekali hadap jer..maklum lah..anak jantan..
Ini sarung ketupat kosong lagi...
Cara-cara buka daun palas...
Daun mesti digulung-gulung...biar keluar habuk2 dan senang bila nak isi pulut...





Ini gambar masa pulut n santan tgh masak..mak suka letak jagung,so rasa manis jagung make this ketupat taste fantastic...actually kena masak santan ngan jagung dulu..bila dah mendidih baru masuk beras pulut..n keep on kacau supaya jgn berkerak..agak2 kering tutup api..sukatan santan dan beras pulut mesti sama banyak.


Hah..tengok betul-betul cara nak isi ketupat dalam daun.

semasa semua ketupat sedang diisi ...I pulak yg dah tak larat tunggu..ter zzzzzz

Wednesday, February 4, 2009

Makan jangan tak makan...



Sebelah petangnya pulak..my 2nd sister dtg bawa...laksa kuala kedah la pulak...aduh..pucuk dicita ulam mendatang...biasalah ibu mengandung...makan 2 pinggan la...dah tu lepas magrib kak Im(eldest sister) ajak dinner kat umah dia pulak..behoon soto n pulut durian...kira balik kg. kali ni memang pulun betul...bak sms yg my hubby sent..pulun jgn tak..he he sian diorang kat S.alam..



Ish..dalam pada tu..lepas lunch...mak kacau bubur asyura...masa tu I dah tak sedar..sebab dah tido kekenyangan...sian k.faiz..dia lah yang bertungkus mulus mengacaunya..biasalah mak..nak yang oliginal...2 jam u... mengacau...n tepung beras tu pulak mmg oliginal dari beras yang direndam dan dikisar halus....bahan2 kekacang,ubi,jagung dll untuk nak dimasukkan dalam bubur tu..mak dah sedia dari pagi sambil2 dia masak utk lunch..itu lah ibu..bila ingatkan anak2 nak balik..terus jadi kuat n bersemangat..Thanks mum I luv U...

Balik Kampung


Last saturday..went back to kg Alor Setar...tumpang k.faiz..biasalah kami disambut dengan juadah dari bonda..sampai mmg time lunch..apa lagi terpalah kami dengan berseleranya...mak pun dah tau kegemaran anak2nye...apalagi..kari kepala ikan , terubuk bakar..air asam..ulam..disamping sayur tumis cendawan dan ayam kicap..actually this 2 dishes prepared for my son hilman..tp dia tak jadi ikut sbb monday sekolah..sayang nk ponteng..sian mak..terbayang2 hilman..

Tuesday, February 3, 2009

MARUKU...the making of...


Inilah cara menekan adunan ke dalam minyak yang panas, minyak pun kena adjust jugak,terlalu panas hangus nanti...


Monday, February 2, 2009

MARUKU..












Bahan-bahan:

1 paket tepung kacang kuda
1 paket tepung ubikayu
2 labu bwg besar
1 biji telur
2 sudu besar majerin
1 sd besar jintan manis*
1 sudu besar jintan putih*
1 sudu besar lemuju*
2 sudu besar bijan
2sudu besar lada hitam*.
100gm udang kering
1 mangkuk santan
4 sudu teh garam
2 sudu teh gula
2/3 sudu besar serbuk cili.

Cara-cara:

1.Campurkan sepeket tpg kacang dan 3/4 paket tpg ubi,gaul rata..masukkan majerin..gaul rata.
2.Bhn bertanda* diblend sehingga halus.Rendam udang kering sehingga lembut,kemudian di blend.Masukkan kedlm campuran tepung.tambah serbuk cili..gaul rata..
3.masukkan santan kedlm blender,masukkan bawang yg dipotong kecil, campur telur,garam dan gula..diblend bersama sehingga halus.
4.masukkan campuran santan ini kedalam campuran tepung tadi,dan dikacau rata..last, masukkan bijan dan dikacau rata..
5.Sekiranya adunan lembik..tambah lebihan tpg ubikayu tadi..adunan jgn terlalu keras nanti susah nak menekannya dari acuan..
6.masukkan 2-3 sudu besar adunan kedalam acuan maruku..tekan adunan kedalam minyak yg telah dipanaskan terlebih dahulu di dalam kuali....rujuk gambar untuk lebih jelas.

MARUKU....


Kudap-kudapan yg digemari oleh my kids n hubby adalah maruku. Sejak dapat resepi dari mak tepen after raya lepas, aktiviti membuatnye boleh dikatakan every month,setakat ni dah 8/9 kali dah buat...setiap kali buat can last 2,3 days je...kejap ada! kejap elek!...kali ni nak perturunkanlah ilmu ni utk tatapan anak menantu kelak...sape2 nak try pun boleh...