Monday, April 13, 2009

PASTA N PIZZA


Pizza n pasta ni buat for dinner...yelah mlm2 kdg x lalu nak makan nasi lg..so sekali sekala nak makan ala-ala itali...kalu orderPizza Hut ni..mau cecah ratus jugak..untuk 5 beranak makan,..ni ha..puas..1/2kg tepung dapat 5 keping pizza medium size..pasta sepeket masak boleh tambah2 lagi..mushroom sup pun dari satu tin I tambah2 sket ramuan..dapat la seperiuk .
Pizza punye base tu..dari petang I dah siap2 buat n bakar separuh masak,so mlmnye just letak topping jer n bakar..topping pakai sosej ramli,nenas cincang dlm tin ,cendawan n cili hijau biasa je..keju mozarella tak dak so I pakai kepingan cheese kraft je..
Ini pasta seafood..main agak2 je buat..tapi rasanye sedap jugak..

He he..Ni lah rupa mak buyung tengah masak...sib baik gambar gelap...

kuih bakar pandan


Ni I buat sabtu lepas..resepi ikut dlm myresipi bole,dlm blog Rozzan pun bole je..caranye mudah sangat...rasanye sedap..nak ke resepi? oklah ni dia resepinye..tapi i dah adjust sket..

Bahan-Bahan
260 gm tepung gandum
240 gm gula (kalau anda penawar, kurangkan sket)
300 ml santan pekat (dalam kotak/pkt)
550 ml air(I blend dengan 12 helai daun pandan)
3 biji telur saiz besar (kalau yg kecil, gunakan 4) - kocok sedikit
1 sudu besar pes pandan(tak pakai ni sbb ada original air pandan)
2 sudu besar minyak sapi QBB(pakai buttercup jer)
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
pewarna hijau (optional)
secubit serbuk vanilli (optional)

Cara:
1.gula,air pandan, santan, telur..dipukul bersama..pakai blender pun bole..
2. Masukkan pewarna, garam dan kacau terus.
3.Masukkan minyak sapi atau butter pukul rata.
4. Panaskan loyang di dalam oven dan sapu sedikit minyak/m.sapi.
5. Keluarkan loyang dan tuang adunan tadi ke dalamnya.
6. Bakar selama 30-40 minit atau hingga kekuningan dgn suhu 180-200 darjah Celsius.
7.kalau nak wangi lg letak bijan semasa agak2 permukaannye dah keras..dan terus membakar hingga cukup masa.