Friday, April 16, 2010

Abah vs Anak

Anyway....seronoknya depa...Grrrrr..




















Kalu cuti jer..confirm laptop mama kena kidnap dok dalam bilik mamat ni...
Ello....PMR..buat2 lupa ekk...

Confirm Baru...

Ha ha..masa g jenjalan ari tu..dalam kereta baru perasan..tag harga kat suar Amin..lupa nak tanggal..Ya lah..ari tu Teh bagi about 5 pcs baju dan suar utk Amin...tak perasan yg ni..lupa basuh..so masa pakaikan Amin..rushing jer..sampai x perasan..

Kantoi! harga suar tu.cuma rm12 hengget jer tau...berbaloi-baloi...

Sunday, April 11, 2010

Bihun dan kuih cara


Sarapan apa ya...Aha..bihun pun ok jugak..
mengenyangkan jugak...rasa nak makan yang manis2 la pulak..oklah buat lah kuih cara sket...Sepinggan kuih cara tu..terhangus sket..tapi sedap jgak..crispy gitew..(nak cover la..padahal masa tu dok kalut ngan dak Amin..)
bihun tu dah tinggal separuh..
Ha ha..masak sempoi pun masuk blog..peduli hapa..sbb blog ni pasal..cooking..food..
belasah jer la...

Saturday, April 10, 2010

Amin dan mee goreng..

Mee goreng masak malam tadi..
masa abang Ngah makan..Amin beria2 nak..biasalah Amin ni sekarang..apa jer yang orang makan semua dia nak..mula2 abang ngah suap sket jer..pas tu dia menjerit2 nak lagi..sukanya Amin makan mee goreng..tengoklah gelagat dia..sampai berair mata..sedap sangat kot..ha ha ha








Lepas makan cepat2 minum air..pedaslah kot...risau jugak sakit perut..tapi alhamdulillah..tak de apa2 malam tadi..Amin tido lena kekenyangan makan mee goreng..

(He he..tak senonoh makan dalam bilik tido..kitorang suka berkumpul dalam bilik abang ngah yang sejuk ala-ala igloo tu..masa tu kawan abah datang dok borak kat ruang tamu..)

Karipap...


Hari ni sabtu.
pagi2 lagi hujan..sejak pukul 4 5 pagi agaknya..jaga jer..kedengaran bunyi katak..onk! onk!onk! Hmm..rasa cam kat Alork Setark pulak...
Menu breakfast hari ni..karipap.
Ntah hape2 bentuknya..belasah jer..intinya ayam dan kentang dah buat 2 hari lepas simpan dlm peti es..

Wednesday, April 7, 2010

Kantoi....

Hari ni cam biasa..very rutin..
Kat Farmasi..layan customer..sales rept...Fb..call Packy jap..borak2..bla bla apa yang patut pasal
kitorang punya plan nak buat gathering among classmates Pharmacy..
Tup2 Tuan CEO kita muncul depan mata..sib baik dok layan customer...taklah terkantoi depan Fb ke..ha ha ha..
Yang betul2 kantoi..pukul 5 petang..jeng jeng! tiba2 je..pegawai penguatkuasa Farmasi muncul kat kaunter preskripsi ..
Bagi kami peniaga2 Farmasi kecil2an ni..pegawai penguatkuasa ni mmg sgt digerunilah pendekata..kami panggil.."enforcement" jer...
Alamak..yg 2 3 minggu ni dok prepare tunggu dia mai..tak mai2 tiba2 surprise lah pulak...
Makcik yg 40an ni pun..apalagi gabralah..mengenangkan buku rekod ubat batuk yang ntah tele ke tidak..
Mulalah proses chek gitu gini ..buku rekod jualan harian ubat2an..rekod ubat batuk.buku preskripsi...sampailah ke tahap pengiraan stok ubat batuk..kat sini.. terkantoi! Bukan short stock tapi terlebih la pulak..hmm,,,kena lah buat surat explanation...anyway..lega..dah datang buat inspection for this year...2010.So..pas ni kalau nak pi jenjalan mana2 taklah risau sangat nak tinggalkan farmasi ..janji..kunci kabinet ubat .

Monday, April 5, 2010

Lucunya Amin..

Amin suka tengok video gelagat dia dalam blog mama..punya lah geram dia,.. sampai nak cium2..skrin tu...Tomei kan Amin..kan..kan..kan..

Abah's new toys..


Sabtu lepas abah beli bendalah ni..mula2 dia kata" nak keluar jap..nak beli cutter rumput..ala yang macam gunting tu...rumput kat teres tepi tu dah panjang..." mama kata.."ok lah..mama pun nak kuar ni..nak antar Syazwan p tusyen"..pastu..dengan Amin2 angkut sekali..bawa Hilman as helper..
Kul 12 lebih balik..abah dah dok baring golek2..sambil sengih..dengan excitednya" Eh Chek ! pi lah tengok kat tepi tu.." Hairan jugak ,sambil penat dok angkut barang Amin dan dak Amin yg dah tido tu..Pi lah jugak tengok ..Tup! tup nampaklah bendalah ala2 Transformer gitu...dan rumput pun dah kemas dah ditrimm dek mesin canggih ni...


Hilman pun nak cuba mesin rumput...oklah..ringan je ,mudah dikendalikan..

Inilah rupa rumput yang dah dipotong..senangkan..masuk jer dalam beg hitam..buang..atau boleh buat baja kompos..


Echeh!...mama,Teh dan Amin..sempat lagi posing..masa tengok Hilman dan abah demo potong rumput...He ..he..tu lah aktiviti kami petang hari minggu semalam..

Sunday, April 4, 2010

Muffin coklat


Muffin coklat sangat mudah dibuat.(buat ni lepas buat breakfast..roti sosej..gambar roti sosej tu terdeletelah pulak..).
Sebagai kudap kudapan anak2 dihari minggu.(tau jelah..kalu cuti2 ni..asyik mai dapur je..cari makan..sementara nak lunch!!)

Resepinya..

Bahan2;
2 cwn tpg gandum
1 cwn tpg naik sendiri
1 sudu teh soda
secubit garam
1 cwn serbuk koko

3biji telur
2 cwn gula caster
1 cwn susu cair/fresh milk
1 cwn minyak
3/4 air panas

Cara2:
Ikut cara senang..selalu buat camni jer...

Semua tepung diayak dgn serbuk koko dan soda dan garam
Telur diblender dengan gula hingga kembang,kemudian masukkan susu cair, minyak.
Tuang kedalam bekas lain..campurkan tepung tadi..kacau sebati..last sekali masukkan air panas..kacau rata..biarkan seketika..sementara oven panas..kemudian bakar pada suhu 1750C selama 25min..atau sehingga masak..

Selamat mencuba...


Saturday, April 3, 2010

Nasi Ayam je lah....

Pagi2 dah masak ni...
Menu yang senang..boleh makan pagi..boleh makan tengahari.. kalau lebih bawak ke malam...he he.sempat ke??
Hidangan sampingan biasalah...ada supnya..kuah kicap n sos cili....
(Rushing buat ni..sebab nak pi hantar Syazwan ke kelas Tusyen kat TTDijaya..pas tu plan nak lepak2 umah Nani..tengok Aina anak dia yg comei tu..)

Friday, April 2, 2010

etiqa takaful

Ada sorang kawan..nama Aini.
Lama dah kenai..sejak di USM...peramah ,rajin dan gigih...tak heran dah jadi jutawan..
Amik farmasi..sama2.
chek bukak Farmasi..dia buat Insuran Takaful Nasional ..dulunya..la ni ..etiqa..
Bangga sungguh dengan dia.
Ha ha... tak jemu2 dia ajak chek amik insuran ngan dia....
Chek dok berdolak dalih pulak....
TAPI..
Sejak lepas dia balik umrah baru ni...Tup..tup..chek yg call dia.last week,."Salam..Aini..aku ingat nak amik insuran ngan hang lah..bila leh jumpak ek!"..Terus dia set appointment,jumpa lah kami tadi..dihari jumaat yang mulia ini...
Gitu gini..bla bla..terus sign...gumbira hati dia...
Insuran ni ada medical card sekali..
Agaknya makbul doa dia kat Mekah..ha ha..apa apa pun...semuga bagi kebaikan pada sumer pihak...

Thursday, April 1, 2010

At last...

Sonok sgt semalam..walaupun penat...
balik kerja dah lepas magrib..terus terkam Amin..
Tiba -tiba.."Mama"..terkeluar dari mulut Amin...ceh! Excited sangat cek...terharu tak terkata..
apa tidaknya jenuh dok ajar dia..At last pada 31hb mac 2010(Masuk ari ni dlm sejarah tau) dgn lancarnya..Amin menyebut..tapi ada slang sket..nanti kita uplod video..tapi sussah sgt nk shoot Amin ni...masa ni dia tak sihat sangat..tu yg nak nangis jer...

Video yg first taken 5 days ago..masa tu jenuh ajar dia cakap mama..dia buat dek je...
only 2 days ago dia baru mula sebut2 ma ma ma...

Gembira sungguh hati cek...
Berbunga2...cam anak sulung pulak...ya lah..after 10yrs you....

video video video