Monday, April 13, 2009

kuih bakar pandan


Ni I buat sabtu lepas..resepi ikut dlm myresipi bole,dlm blog Rozzan pun bole je..caranye mudah sangat...rasanye sedap..nak ke resepi? oklah ni dia resepinye..tapi i dah adjust sket..

Bahan-Bahan
260 gm tepung gandum
240 gm gula (kalau anda penawar, kurangkan sket)
300 ml santan pekat (dalam kotak/pkt)
550 ml air(I blend dengan 12 helai daun pandan)
3 biji telur saiz besar (kalau yg kecil, gunakan 4) - kocok sedikit
1 sudu besar pes pandan(tak pakai ni sbb ada original air pandan)
2 sudu besar minyak sapi QBB(pakai buttercup jer)
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
pewarna hijau (optional)
secubit serbuk vanilli (optional)

Cara:
1.gula,air pandan, santan, telur..dipukul bersama..pakai blender pun bole..
2. Masukkan pewarna, garam dan kacau terus.
3.Masukkan minyak sapi atau butter pukul rata.
4. Panaskan loyang di dalam oven dan sapu sedikit minyak/m.sapi.
5. Keluarkan loyang dan tuang adunan tadi ke dalamnya.
6. Bakar selama 30-40 minit atau hingga kekuningan dgn suhu 180-200 darjah Celsius.
7.kalau nak wangi lg letak bijan semasa agak2 permukaannye dah keras..dan terus membakar hingga cukup masa.

2 comments:

  1. Hmm...sodap2, aku mmg tak akan buat, kalu nk makan aku beli jer. malas ler tuh.

    ReplyDelete
  2. Mawar..

    My kids love this kuih..kalu 1 adunan ni..silap2 depa 3 beradik bole habis sekali mengadap..tak pun 2 3 kali depa dok mengulang mai dapur...

    ReplyDelete