Resepinya:
180ml air suam
400gm tpg gandum jer
5sudu besar gula
2 sudu besar susu tpg
1sd teh garam
2sd teh serbuk yis
1sd teh bread improver
60gm butter/marjerin
1biji telor
Cara- caranya:
1.masukkan semua bahan ke dalam breadmaker ikut turutan. Pilih menu untuk buat doh roti. ON kan
2.Bila dah siap,Biarkan dlm breadmaker selama 20min.. Hingga naik sekali ganda.then keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
3.Bahagikan doh kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
4. Ambil satu bahagian bentukkan panjang kmdian lilitkan pada sosej.. Biarkan adunan seketika..bila dah naik Sapu dgn telur yang dipukul dgn sedikit susu cair.
5. Bakar dlm oven pada suhu 180•c selama lebihkurang 18min
Cara- caranya:
1.masukkan semua bahan ke dalam breadmaker ikut turutan. Pilih menu untuk buat doh roti. ON kan
2.Bila dah siap,Biarkan dlm breadmaker selama 20min.. Hingga naik sekali ganda.then keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
3.Bahagikan doh kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
4. Ambil satu bahagian bentukkan panjang kmdian lilitkan pada sosej.. Biarkan adunan seketika..bila dah naik Sapu dgn telur yang dipukul dgn sedikit susu cair.
5. Bakar dlm oven pada suhu 180•c selama lebihkurang 18min
salam rindu cheqna..nak gaak roti sosej tu 2 ketui!
ReplyDeleteHa ha ha Ina.. Rindu hang jgak esp derian crepe hang tu..bila la aku nak try buat..
ReplyDelete