Saturday, February 28, 2009

Apam kukus gula hangus..






Masa melawat umah Cik Ton ari tu..terpandang apam nye yg gebu-gebu tu..sejak tu..asyik terkenang-kenang..
I ni..sejak membuyung ,gemar bangat makan yang manis2..syukur darah bebas dari gula..ari ni sabtu..dok plan nak golek2 je..berehat! tapi lepas subuh..terus teringat nk buat apam..bahan2 dah ada..startlah operasi...dah siap bancuh ..kaki pulak dah kebas..sekarang ni tak boleh berdiri lama2 ...so rehat lah kejap..budak2 pn cuti2 gini x lah nak breakfast awal..nasi lebih semalam I dah goreng ngan ikan bilis n cendawan kering bulat..sambil2 dok sedia bhn 2 nak buat apam ...dah siap nasi goreng cendawan!.

RESEPI APAM..diambil dari Myresepi sumbangan kak fiza..kat sini saya copypaste jer..senang citer..terima kasih ye..Puan ..
Saya buat separuh adunan jer..dapat dalam 20 biji+++

Bahan-bahan ( +-50 biji )

  • (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega
  • (B)
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. perap selama 1/2 jam.
  6. panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. selamat mencuba.......

4 comments:

  1. cheqna...mana resepinye? haa nnti hang update yek sekali ngan resepi pau tu..aku masih ada belen inti redbean dlm petiais tu..nextweek cuti leh aku try lak resepi hang!!

    ReplyDelete
  2. buleh aih Ina..ni resepi aku dok biasa buat lah..nanti aku edit jer..

    ReplyDelete
  3. mak Yung...
    hang larat lagi dok masak2 dalam keadaan sarat camtu...
    dah le tak de maid.
    Rajin sungguh...

    ReplyDelete
  4. cheqna..hang kena wat tag..eh..tp hang larat lagi x? senang je tag tu!

    ReplyDelete