Saturday, February 7, 2009

Buah tangan dari mak...


Masa balik kg aritu..mak bekalkan ketupat which is my kids favorite..kalau mak..tak yah tunggu raya,nak makan ketupat..everytime if she came to visit us at S.Alam..she will bring along this..and tell us to cook rendang..so bole pulun ngan ketupat..gambar tu dah tinggal saki baki je..actually... banyak jugak..for my family 1kg beras pulut is..sekali hadap jer..maklum lah..anak jantan..
Ini sarung ketupat kosong lagi...
Cara-cara buka daun palas...
Daun mesti digulung-gulung...biar keluar habuk2 dan senang bila nak isi pulut...





Ini gambar masa pulut n santan tgh masak..mak suka letak jagung,so rasa manis jagung make this ketupat taste fantastic...actually kena masak santan ngan jagung dulu..bila dah mendidih baru masuk beras pulut..n keep on kacau supaya jgn berkerak..agak2 kering tutup api..sukatan santan dan beras pulut mesti sama banyak.


Hah..tengok betul-betul cara nak isi ketupat dalam daun.

semasa semua ketupat sedang diisi ...I pulak yg dah tak larat tunggu..ter zzzzzz

4 comments:

  1. emm...sedap, aku dah try balut ketupat bertahun-tahun lamanya, tapi tak pandai-pandai.
    pandai makan jer...

    ReplyDelete
  2. aku pulak sejak jadi menantu orang terus terima tanggungjawab membalut ketupat..walaupun ditahap mata mak aku..kira x berapa lulus lagi la...janji bole makan...ha ha ha..

    ReplyDelete
  3. sebab tu orang malas nak buat, dia punya review tak tahan dengar... ataupun dia siap asing yang kita buat so tak spoil dia punyer...

    ReplyDelete
  4. sis, nampak cam berjaya dnload pic according to ur story... chaiyo... practice make perfect... pasni boleh godek bizness blog plak... heheh

    ReplyDelete