Saturday, February 28, 2009

PAU

Atas permintaan Atiqah (keponakanku) yang berada jauh nun di Jordan ..ni hah mak ngah postkan gambar pau..gambar jer lah hu hu..sedih! kebetulan buat 2 hari lepas utk breakfast..tu baru angkat ..tgh panas2 lg..yang kelakarnye..masa tghari kwn2 nazrin( biasalah lepak kt umah)..makan pau ni..siap nak tempah nak wat jual..kononnye sedapBiasa la budak2 tengah lapar , sume sedap..!...Hai..tak larat lah makcik, nak oii..tengah soyot2 ni..tu pn sib baik dapat lg buat makan anak beranak..suk2 tatau lah larat agi ke tak...

RESEPI PAU.

500gm tpg gandum
2 1/2 sudu yis kering
30gm shortening
120 gm gula caster(bole letak 100gm untuk inti manis)
250ml air suam2 kuku
1 sd teh double action baking powder
1 sd teh bread improver

CARA-CARA;

Masukkan yis dan separuh gula dalam air suam, biarkan dia berbuih sket..then masukkan tepung yg di campur baking powder,bread improver , baki gula dan shortening..uli sehingga sebati..biarkan 30min sampai naik..then uli balik..keluarkan angin..kmdian buat bulat2..setiapnya 50gm..isilah dengan inti yang disukai..

Pengalaman...

Sebenarnye sebelum berjaya medapatkan pau yang menjadi..I dah melalui berbagai-bagai kerenah pau..orang lain tak tau lah..tp masa mula2 membuat tu mmg kdg2 frust jugak..dah la masa tu uli pakai tangan..penat! alih2 pau jadi bantat la..kerepot la..pas tu from experience n rujukan dgn kwn2 dlm internet..baru la faham..
Makanan yang bernama pau ni..pantang masa kukus..air menitik atasnye(,so tudung periuk kena balut denagan kain)..boleh jadi bantat..air dalam periuk kukus tu tak boleh letak banyak..kalu banyak dia merecik keatas..kena bontot pau..pernah sekali tu..bibik I letak banyak..cmtu la jadinye..I pun hairan..buat ikut resepi ..tp mantat..satu lagi,kalau pakai uli ngan breadmaker,x boleh lama macam roti..agak2 30min,dah stop..biar dia naik lg 30 min.then masa dah masuk inti tu jgn biar naik sgt, nanti lepas kukus dia boleh turun balik...lastly..I pernah pakai tepung pau dlm kotak,tp tak menjadi...so
sekarang...senang pakai tepung gandum je..jadi gebu jugak...

2 comments:

  1. waahhh...sedapnye bau pau ni sampai ke jordan,haha...tenkiu mak ngah,i lap u..nanti balik msia org teman mak ngah gi benebi ye,hihi..

    ReplyDelete
  2. huhu..kami baru try pagi nih jadi bantat la..hubby mas yang buat..frust je dia..harapannya jadik...sekali bantat...buat semua ikut resepi..

    ReplyDelete